האישום בעבירת הנהיגה בשכרות מתבסס מכשיר הינשוף (DRAGER ALCOTEST 7110 MKIII IL) ככלי עיקרי. ניתן לבסס הרשעה גם על בדיקת המאפיינים שהזכרתי קודם, אבל הרשעה כזו היא נדירה, והדעות לגביה חלוקים.
נכון להיום המצב המשפטי הוא כזה:
רף האכיפה על ידי המשטרה 290 מיקרוגרם. רף השכרות על פי החוק הוא 240 מיקרוגרם.
מדוע זה 290 מיקרוגרם?
כיוון שביהמ"ש בירושלים בהרכב מורחב ומיוחד של 3 שופטים העלה את הרף ל-400 מיקרוגרם ואילו ביהמ"ש המחוזי במסגרת הערעור על ההחלטה, הוריד את הרף ל290 מיקרוגרם.
לגבי נהג חדש או כל נהג מתחת לגיל 24 הכמות המותרת היא קרוב לאפס. 50 מיקרוגרם.
לינשוף קיימות הרבה מאוד בעיות אשר מטילות ספק באמינות
בעיות האמינות של הינשוף
גם אם נעצרתם לבדיקה והינשוף "החליט" שאתם שיכורים, למרות שלא הייתם שיכורים. זה לא סוף הסיפור.
ראשית, מגשו מייד ובצעו בדיקת דם בבה"ח הקרוב אלכם.
שנית, בהרבה מקרים בדיקה מעמיקה בחומר הראיות ( כלל המסמכים שערכו השוטרים במהלך האירוע, והמסמכים שנוגעים לגבי ההפעלה והכיול של הינשוף) יכולה להוביל לגילויו של כשל מהותי שיכול להוביל לזיכוי שלכם.
לא חסרות דוגמאות למקרים כאלו. לקוח שלי נבדק במכשיר שהוציא פלט "בדיקה לא תקינה- המתן 10 דקות".
מה עשו השוטרים?
חיכו 5 דקות ועשו בדיקה חוזרת. אבל למכשיר דרושות 10 דקות כדי להתאפס על התקלה. את השוטרים לא מעניין והם מייד ערכו בדיקה נוספת. התוצא כמובן אינה יכול לשמש בסיס להרשעת נאשם. הנאשם זוכה בו במקום.
לינשוף ישנם שני גלאים. גלאי אחד המכונה אינפרא אדום שהוא הגלאי העקרי, וגלאי נוסף שלמעשה משמש רק כ"בודק" של הגלאי הראשון הוראות היצרן והחוק מחייבים פסילת הבדיקה ושליחת הינשוף למעבדה במקרים בהם קיימת תקלה בגלאים. תקלה שכזו היא למשל במקרים בהם קיים פער של יותר מ10% בין הגלאים של הינשוף אזי צריך לפסול את כל הבדיקה.
לצערי נתקלתי ביותר מדי מקרים של נהגים שהואשמו בעבירת נהיגה בשכרות גם כשאר היה פער של יותר מ-10% בין הגלאים והיה צריך לפסול את הבדיקה.
פעולת הינשוף מתבצעת כך- משני גלאים: גלאי אינפרא-אדום שמעביר קרן אינפרא דרך גביש עשוי גרמניום (יסוד בטבע), המתפקד כמו מסננת שמעבירה את האלכוהול בתדר צר מאוד. כך למעשה יכול הגביש למדוד את כמות האלכוהול באוויר הנשוף. הגלאי השני הוא אלקטרו-כימי, ותפקידו העיקרי לאמת את הגלאי האינפרא-אדום.
תמונה מתוך חוות הדעת: תעודת הבדיקה (ספקטרום ההעברה ב-IR) של גביש הגרמניום מס' TRBP/672/00N שיוצר על ידי חברת Laser Components GmbH, והתקבל מ-Drager. מצד ימין למעלה נראה הגביש (ריבוע כהה) כפי שנסרק בסורק אופטי.
מה הבעיה העקרית?
שעל אותו תדר צר שמתגלה כאלכוהול על ידי הגלאי אינפרא אדום, יכולים לעבור חומרים נוספים שאינם אלכוהול ואילו הינשוף מזהה אותם כאלכוהול. מה שמשרדי עשה זה רכישת ינשוף מהמשטרה כך שנוכל לבדוק אותו. התוצאות הראו שקיימות סטיות קשות וחפים מפשע עלולים להיות מורשעים. הנושא מורכב וסבוך וכל מקרה זוכה להתייחסות פרטנית בפני עצמו, מכאן שאתם מוזמנים לפנות אלינו ונוכל להתייחס למקרה הפרטני שלכם.